Skip to content

Pers en echo’s

Pers en echo’s over ons islamdebat van 29/9/2011

Lex Moolenaar/Gazet van Antwerpen

Verscheidene cameraploegen, véél veiligheidsagenten en ongeveer driehonderd belangstellenden waren op het eerste evenement van de nieuwe Res Publica Debatclub in zaal Extra Time in Hoboken afgekomen. Het thema: Islam in Vlaanderen: vriend of vijand?’

Met Dewinter en Abu Imran was controverse verzekerd. Naast die twee ook nog aan de debattafel: CD&V’er Ergün Top en Wim van Rooy, auteur van het boek De malaise van de multiculturaliteit.

Het debat begon geanimeerd, toen Abu Imran de voorwaarde stelde dat Allah en de profeet niet mochten worden beledigd. “Anders sta ik niet in voor de gevolgen”, zei hij. De zaal reageerdeverontwaardigd.

Maar daarna oreerden de heren voornamelijk langs elkaar heen. Dewinter probeerde Abu Imran herhaaldelijk te provoceren met de opmerking dat de islam geen godsdienst zou zijn, maar een politieke ideologie. Applaus van de VB-aanhang in de zaal. Abu Imran reageerde: “Spreek met argumenten in plaats van jullie afgod te volgen.” In het spervuur van extreme uitspraken ging alleen Top voortdurend op zoek naar genuanceerde standpunten.

Het tiental getrouwen dat Abu Imran had meegebracht, hieven enkele keren kort hun spreekkoor All’akhbar aan.

Na het debat antwoordden de panelleden op vragen en opmerkingen uit de zaal. Even ontstond er een opstootje, toen een aanhanger van Sharia4Belgium het aan de stok kreeg met een agent. Maar nadat het debat enkele minuten was stilgelegd, werd het weer rustig.

Datum publicatie: 30 september 2011

  • De islam in Vlaanderen

 Het nieuwsblad

ANTWERPEN

Het islam-debat gisteravond tussen Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter en Abou Imran van Sharia4Belgium is het compleet te voorspellen dovenmansgesprek geworden. Voor een zaal propvol Vlaams Belang-sympathisanten choqueerde Imran met uitspraken dat de Belgen ‘bloedvergieters zijn die in Afghanistan elke dag moslims vermoorden’. Een ietwat gematigde Dewinter liet dan weer geen kans onbenut om de complete onverdraagzaamheid van moslims in de verf zetten. Het debat in een Hobokense sportzaal ging met zware veiligheidsmaatregelen gepaard. De politie moest tijdens het debat een keer tussenbeide komen bij een opstootje met een sympathisant van Sharia4Belgium. (wer)

© 2011 Corelio

Datum publicatie: 30 september 2011

 

Advertenties
%d bloggers liken dit: