Spring naar inhoud

Republiek of monarchie?

13/04/2012

“Republiek of monarchie?” :

Het grote voorjaarsdebat tussen republikeinen en koningsgezinden

Woensdag 23 mei 2012

Zaal “Extra Time”

Louisalei 24 – Antwerpen/Hoboken(Routebeschrijving)

Aanvangsuur: 20h

Inkom: 5 Euro (studenten 3 Euro) Allen welkom ! – Gelegenheid tot napraten bij een glas met de panelleden.

Facebook-pagina

Waarover gaat het debat?

De Vlaamse beweging profileert zich vandaag als uitgesproken anti-koningsgezind. De Coburgs zijn het gehate symbool geworden van de Belgische constructie, ook al omdat ze door de Belgicisten, zelfs ter linkerzijde, aanzien worden als hét ultieme cement van deze staat.

Toch is het niet altijd zo geweest, en waren de Vlamingen ooit de vurigste pleitbezorgers van het koningshuis. Het zijn uiteindelijk zij die, n.a.v. de koningskwestie in 1950, de troon gered hebben. Vandaag aarzelt een bepaalde Vlaams-conservatieve onderstroom nog altijd tussen de “moderne” republiek en de traditionele monarchie, al dan niet in een protocollaire vorm.

Voor de republikeinen is het duidelijk: enkel een verkozen president kan staatshoofd zijn in een hedendaagse democratie. Een kleine minderheid van Belgische patriotten sluit zich daar bij aan, en ziet nog toekomst in een Belgische republiek, terwijl de Vlaamse republikeinen voluit gaan voor de splitsing, het uitroepen van de Vlaamse onafhankelijkheid en het installeren van een presidentieel regime.

Onze debatkring wilde de uitdaging aangaan om deze vier strekkingen in één discussie samen te brengen: de Belgische monarchisten (Bruno Yammine), de Belgische republikeinen (Jan Dumolyn), De Vlaamse monarchisten (Frank Judo) en de Vlaamse republikeinen (Johan Sanctorum).

Het belooft een vinnig maar ook een subtiel debat te worden, waarin plaats is voor alle tendensen rond dit actueel thema.

De deelnemers

Jan Dumolyn (Brugge, 1974) is historicus aan de Universiteit Gent, met bijzondere aandacht voor de middeleeuwen. Hij specialiseerde zich in de stadsgeschiedenis van de Lage Landen, historische sociologie en middeleeuwse ideologieën. Hij is actief in de syndicale en de andersglobalistische beweging.

Dumolyn is medestichter van de CRK (Cercle républicain – Republikeinse Kring – Republikanischer Kreis), een drietalige vereniging “die openstaat voor alle democratisch gezinde republikeinen”.  De CRK kant zich sterk tegen de Belgische monarchie, maar spreekt zich niet uit over het geografische of politieke kader van de toekomstige republiek ( Vlaams, Belgisch,…): dit moet volgens haar via referendum beslecht worden.

Frank Judo (Anderlecht, 1971) is advocaat bij de balie te Brussel en grondwetspecialist. Hij heeft een ruime expertise inzake staats- en bestuursrecht.   Naast zijn praktische bezigheden aan de balie, publiceerde hij ook talrijke artikelen over diverse onderwerpen als bevoegdheidsverdeling binnen de federale staat, leegstandheffingen, ruimtelijke ordening en stedenbouw en zo verder. Over deze thema’s houdt hij ook geregeld lezingen en seminaries.  

Tussen 1998 en 2004 was hij assistent aan het Instituut voor constitutioneel recht van de KU Leuven, waar hij nu nog mee samenwerkt als vrijwillig wetenschappelijk medewerker. Hij is tevens docent Koninklijke Militaire School.

Johan Sanctorum (Oostende, 1954) is een Vlaams cultuurfilosoof, publicist en criticus. Hij studeerde filosofie en kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel. Als essayist en free-lance-journalist publiceert hij in tal van bladen en tijdschriften en op zijn eigen webstek http://www.visionair-belgie.be.  Kunst, cultuur, architectuur, media en politiek zijn steeds weerkerende thema’s.     

In 2009 gaf hij, samen met o.m. Eric Defoort, Ludo Abicht, Matthias Storme en Peter De Roover, de essaybundel uit “De Vlaamse republiek: van utopie tot project”. Hierin verdedigt Sanctorum een radicaal-Vlaams onafhankelijkheidsstreven, gekoppeld aan het Europese republikeinse gedachtegoed en het Verlichtingsdenken.

Bruno Yammine (Leuven, 1980) is historicus en behaalde in 2010 het doctoraat met een thesis over “de Duitse Flamenpolitik tussen 1870-1914”. Hij is actief in de Belgische Beweging die opkomt voor het herstel van de unitaire staat. In 2002 richtte hij de politieke partij Belgische Unie – Union Belge (BUB) mee op.    

Yammine is naast Belgisch-gezind ook een sterk voorstander van een Heel-Nederlands gedachtegoed. Zo is hij lid van de Werkgemeenschap de Lage Landen, van het comité voor een nieuwe Benelux. Vanaf 2005 behoort hij tot de redactie van Delta, het tijdschrift van de Werkgemeenschap de Lage Landen.  

Het debat wordt in goede banen geleid door Ann Peuteman (Knack).

Reacties zijn gesloten.